Allt om rostfritt stål

De många unika tillverkningsmöjligheterna som erbjuds av rostfritt stål ger materialet en hög rank inom materialkategorin. Ingenjörer, specialister och designer underskattar oftast de tillverkningsmöjligheterna på grund av materialets höga kostnad för massproduktion. Dock är många experter överens om att rostfritt stål är det bästa alternativet över den totala tiden för färdigställning av ett projekt.

Definition

Rostfritt stål är en stållegering som består av minst 10.5% krom. Som man kan säga från namnet rostar inte rostfritt stål. Inte heller kan det ske korrosion eller komma fläckar på materialet. Termen korrosionsfritt stål används när legeringen har mindre än 12% krom, till exempel i luftfartsindustrin.

Olika typer av rostfritt stål

Materialet rostfritt stål finns i olika typer och ytfinheter, beroende på i vilket område det används. Rostfritt stål har högre resistans mot oxidation, det vill säga rost, och korrosion i många naturliga och konstgjorda miljöer. Dock är det viktigt att välja den rätta typen av rostfritt stål för tillverkning. Det finns mer än 150 typer av rostfritt stål, varav 15 av dessa typer används är mest populära.

  • Austenitiskt stål utgör över 70% av den totala produktionen av stålfritt stål. Materialet innehåller 0.15% karbon, minst 16% krom samt tillräckligt mycket nickel för att behålla sin austenitiska struktur i alla temperaturer.
  • Ferritiskt rostfritt stål har mycket resistans mot korrosion och innehåller mellan 10.5% och 27% krom.
  • Martensitiskt rostfritt stål har inte lika hög resistans mot korrosion som de ovannämnda materialen. Dick är materialet extremt starkt och tuff likaväl som bearbetningsgrad i hög grad.

Historia

Idén bakom rostfritt stål upptäcktes i början av 1800-talet, men det tog 80 år att utveckla en hållbar tillverkningsmetod inom industrin. Franska, brittiska och amerikanska innovatörer arbetade konstant med att utveckla materialet ända till en pålitlig rostfritt producerades. Innovationen av modern rostfritt stål kan spåras ända till 1913 och det var allt tack vare den amerikanska innovatören Harry Brearley från Sheffield, Yorkshire. Ett vanligt sätt att använda rostfritt stål är för att tillverka bestick som till exempel gaffel, kniv och sked. Bestick gjord av rostfritt stål hade en stor industri i mitten av 1900-talet.