Är du sugen på att studera utomlands?

Plugga utomlands

Lärorikt att studera utomlands

I dag är det populärt att plugga utomlands, men hur ska du gå tillväga för att kunna göra det? Här nedan får du tips om vilka studier det finns utomlands och hur du får information om dessa. Du kan till exempel läsa enbart en termin, eller läsa för att få en examen på en högskola eller ett universitet utomlands. Det finns även olika yrkesutbildningar som du kan studera utomlands. Genom studier utomlands träffar du människor från olika delar av världen, får chans att lära dig nya språk och uppleva olika spännande kulturer.

Vill du som gymnasieelev plugga utomlands?

Pluggar på ekonomi på gymnasiet, finns det många bra utbildningar som du kan studera utomlands. På din gymnasieskola finns det en yrkesvägledare som vet allt om studier utomlands. Gör ett besök hos henne/honom och berätta vad det är du vill plugga utomlands. Yrkesvägledaren har massor av broschyrer som du kan läsa om ekonomiska utbildningar och vilken examen du bör satsa på. Du får hjälp med ansökan, och får veta om studierna utomlands är berättigade till CSN. Har skolan utomlands bostäder där du kan bo med studenter från andra länder, eller måste du bo hos en familj? Det är viktiga saker att veta och yrkesvägledaren har koll på det. Skriv gärna ner allt du vill fråga om, det är annars lätt att glömma en viktig fråga.

Åka på språkresa

En språkresa för elever som går på högstadiet är också populärt. Dessa språkresor brukar gå till länder som England, Tyskland, Spanien eller Frankrike. Det är oftast några av dessa språk som väljs som tillval när du börjar högstadiet. Du brukar få gå igenom ett språktest innan språkresan, det är viktigt att du kommer i samma klass där alla ligger på samma kunskapsnivå. De här språkresorna brukar ligga under sommarlovet, och du lär träffa många nya vänner på dessa språkresor, vänner du kanske behåller livet ut.