Undertak i metall – snyggt och praktiskt i varuhus

Att shoppa ska vara en trevlig helhetsupplevelse, och då är det viktigt med en genomtänkt butiksinredning som bidrar till kundtrivseln. Inte minst är taket en betydelsefull del av inredningen, och att det är rätt anpassat till butiksmiljön. Ett undertak i metall är en snygg och praktisk lösning i varuhus.

Undertak är alltså ett tak som monteras med ett mellanrum upp till bjälklaget. Det kan monteras direkt mot väggen, hängas upp i takstolarna ovanför eller en kombination av dessa. Med denna konstruktion får man plats med olika installationer i mellanrummet, till exempel el, ventilation och belysning. Viktiga egenskaper att tänka igenom när man ska montera ett undertak är brandmotstånd, ljudabsorbering, ljusreflektion, tålighet, att det ska gå lätt att rengöra och demontera och att det ska vara estetiskt tilltalande. Undertak i metall finns i flera olika varianter. Det finns standardsystem att montera in, men man kan även beställa speciallösningar som är perfekt anpassade till ens egen butiksmiljö.

Till stora varuhus passar olika varianter av metallundertak. Ett undertak i sträckmetall sprider ett fint ljus uppifrån och ger ett intryck av lägre takhöjd utan att göra taket tätt, och det döljer fint elektriska och andra installationer. Även rastertak ger ett fint ljus och består av ett metallgaller. Det är brandsäkert och installationer som ventilation och sprinkler monteras lätt ovanför undertaket. Ett paneltak med paneler i metall ger ett effektfullt och snyggt tak. Ett kassettak består av ihopmonterade takkassetter ger ett slätt tak som är slittåligt.

De olika lösningarna ger många möjligheter till att få luftiga eller stängda tak allt efter behov. Man har också många möjligheter att ordna snygg belysning, bland annat för att exponera varorna på bästa sätt. I takgallret kan man också hänga skyltar, det ger bra överskådlighet och blir en bra hjälp för kunderna. Det lönar sig alltså att satsa på undertaket i butiken, för både kundernas och personalens trivsel!